Antyutleniacze, inaczej przeciwutleniacze czy antyoksydanty, są grupą związków chemicznych spowalniających lub całkowicie zatrzymujących utlenianie substancji. Do czego służą przeciwutleniacze i w jakim celu są wykorzystywane?
Głównym zadaniem antyoksydantów jest zapobieganie uszkodzeniom komórek organizmu, a co za tym idzie zapobiegają powstawaniu wielu poważnych chorób, takich jak miażdżyca, udar mózgu, cukrzyca czy wszelkiego rodzaju nowotwory.
Grupa naturalnych przeciwutleniaczy to zdecydowanie bardziej pozytywnie postrzegana grupa substancji. Naturalne antyoksydanty to między innymi witaminy A, C i E oraz karotenoidy i bioflawonoidy. Związki te zawierają między innymi warzywa i owoce, przede wszystkim rośliny strączkowe, brokuły, pomidory czy pomarańcze i mandarynki. Związki te znaleźć można również w mleku i produktach mlecznych.
Spożywanie produktów bogatych w przeciwutleniacze uznawane jest za pozytywne dla ludzkiego organizmu. Zdarza się jednak, że nadmiar antyoksydantów w organizmie nie wpływa na niego pozytywnie. Uznaje się, że przyjmowanie ich nadmiaru może prowadzić do efektów zupełnie odwrotnych do zamierzonych.
Do najsilniejszych spośród ponad tysiąca przeciwutleniaczy należą przede wszystkim te zawarte w pomidorach, cebuli, porze, czosnku, soi czy herbacie.
Antyoksydanty występujące w naturalnej postaci są nieocenionym składnikiem zrównoważonej diety. Przeciwutleniacze zawarte w żywności spowalniają procesy starzenia się komórek w organizmie oraz zapobiegają występowaniu szeregu chorób, zwłaszcza chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy miażdżyca. Najcenniejszym jednak działaniem antyoksydantów jest z pewnością zapobieganie powstawania chorób nowotworowych w organizmie człowieka. Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie zbyt dużej ilości przeciwutleniaczy, zwłaszcza w formie suplementów, może negatywnie wpływać na nasz organizm.
Czym są antyutleniacze i do czego służą?
Antyutleniacze to w większości naturalne substancje roślinne, ale również jony metali przejściowych. Przeciwutleniacze wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek oraz neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników poprzez wydalanie ich nadmiaru z organizmu.Głównym zadaniem antyoksydantów jest zapobieganie uszkodzeniom komórek organizmu, a co za tym idzie zapobiegają powstawaniu wielu poważnych chorób, takich jak miażdżyca, udar mózgu, cukrzyca czy wszelkiego rodzaju nowotwory.
Gdzie znajdziemy antyutleniacze?
Antyoksydanty przyjmowane są z pokarmem lub wraz z suplementami diety. Antyutleniacze możemy podzielić na dwie grupy: sztuczne i naturalne. Grupa sztucznych antyoksydantów to wszystkie substancje przedłużające trwałość produktów żywnościowych. Opatrzone są literą E i nie cieszą się dobrą opinią wśród osób dbających o zdrową dietę. Do grupy sztucznych przeciwutleniaczy należą kwas mlekowy czy kwas askorbinowy.Grupa naturalnych przeciwutleniaczy to zdecydowanie bardziej pozytywnie postrzegana grupa substancji. Naturalne antyoksydanty to między innymi witaminy A, C i E oraz karotenoidy i bioflawonoidy. Związki te zawierają między innymi warzywa i owoce, przede wszystkim rośliny strączkowe, brokuły, pomidory czy pomarańcze i mandarynki. Związki te znaleźć można również w mleku i produktach mlecznych.
Zastosowanie antyoksydantów
Przeciwutleniacze zastosowanie znajdują przede wszystkim w produktach żywnościowych, ale stosowane są również w przemyśle kosmetycznym. Antyoksydanty znane są z właściwości spowalniających procesy starzenia się skóry.Spożywanie produktów bogatych w przeciwutleniacze uznawane jest za pozytywne dla ludzkiego organizmu. Zdarza się jednak, że nadmiar antyoksydantów w organizmie nie wpływa na niego pozytywnie. Uznaje się, że przyjmowanie ich nadmiaru może prowadzić do efektów zupełnie odwrotnych do zamierzonych.
Przeciwutleniacze w walce z chorobą nowotworową
Dobra opinia antyoksydantów oraz ich potencjalny wpływ na walkę z nowotworami spowodowały, że antyoksydanty stały się podstawą diety osób chorych oraz sposobem na profilaktyką w walce z rakiem. Reakcje zapalne w organizmie powodują zwiększone wytwarzanie wolnych rodników. Związany z nowotworem proces zapalny w organizmie zwiększa zapotrzebowanie na antyoksydanty, które w naturalny sposób wydalają nadmiar wolnych rodników z organizmu. Co ważne, antyoksydanty powinny być przyjmowane w sposób naturalny, z pokarmem. Nie zaleca się spożywania przeciwutleniaczy w formie suplementów.Do najsilniejszych spośród ponad tysiąca przeciwutleniaczy należą przede wszystkim te zawarte w pomidorach, cebuli, porze, czosnku, soi czy herbacie.
Antyoksydanty występujące w naturalnej postaci są nieocenionym składnikiem zrównoważonej diety. Przeciwutleniacze zawarte w żywności spowalniają procesy starzenia się komórek w organizmie oraz zapobiegają występowaniu szeregu chorób, zwłaszcza chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy miażdżyca. Najcenniejszym jednak działaniem antyoksydantów jest z pewnością zapobieganie powstawania chorób nowotworowych w organizmie człowieka. Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie zbyt dużej ilości przeciwutleniaczy, zwłaszcza w formie suplementów, może negatywnie wpływać na nasz organizm.