Mrówczan wapnia to środek konserwujący, który jest odpowiedzialny za sterylizację oraz długie przechowywanie produktów. Zapobiega on pojawianiu się grzyba i różnych innych bakterii. Stosowany jest w przemyśle spożywczym, chemicznym oraz paszowym. W żywności dietetycznej wykorzystywany jest jako substytut soli. Substancja ta w warunkach normalnych jest białym krystalicznym proszkiem o lekkim zapachu, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Szerokie zastosowanie mrówczanu wapnia
Mrówczan wapnia jako dodatek do żywności (E238) to syntetyczny związek produkowany z wodorotlenku sodu i tlenku węgla. Występuje naturalnie w postaci kwasu mrówkowego, który ma silne działanie grzybobójcze. Stosowany jest jako środek ochronny przeciwko różnym mikroorganizmom. W przypadku produktów spożywczych konserwowane za pomocą mrówczanu wapnia są głównie: soki owocowe, napoje bezalkoholowe, warzywa konserwowe itp. Substancja ta jest metabolizowana przez wątrobę i wydalana z organizmu. Maksymalne dzienne spożycie wynosi do 3 mg na kilogram masy ciała. Jej wysokie stężenie ma właściwości moczopędne.
Mrówczan wapnia wykorzystywany jest również do produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych ze względu na pewne bardzo istotne właściwości, o których szerzej nieco później. Często stosuje się go także jako uniwersalny nawóz dolistny i doglebowy. Nadaje się zarówno do owoców, jak i warzyw. Poprawia jędrność miąższu, zapobiega gniciu oraz brunatnieniu liści (na przykład sałaty).
Substancja ta stosowana jest również w budownictwie jako składnik betonu i cementu. Mrówczan wapnia wpływa bowiem na twardnienie, znacząco je przyspieszając, co umożliwia skrócenie wykonywanych prac budowlanych. Produkty zawierające ten składnik sprawdzają się w szczególności w okresie jesienno-zimowym, gdy niskie temperatury i wilgoć w bardzo dużym stopniu negatywnie wpływają na proces wysychania oraz twardnienia.
Mrówczan wapnia wykorzystywany jest również do produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych ze względu na pewne bardzo istotne właściwości, o których szerzej nieco później. Często stosuje się go także jako uniwersalny nawóz dolistny i doglebowy. Nadaje się zarówno do owoców, jak i warzyw. Poprawia jędrność miąższu, zapobiega gniciu oraz brunatnieniu liści (na przykład sałaty).
Substancja ta stosowana jest również w budownictwie jako składnik betonu i cementu. Mrówczan wapnia wpływa bowiem na twardnienie, znacząco je przyspieszając, co umożliwia skrócenie wykonywanych prac budowlanych. Produkty zawierające ten składnik sprawdzają się w szczególności w okresie jesienno-zimowym, gdy niskie temperatury i wilgoć w bardzo dużym stopniu negatywnie wpływają na proces wysychania oraz twardnienia.
Dlaczego mrówczan wapnia stosowany jest w paszach dla zwierząt hodowlanych?
Mrówczan wapnia posiada pewne bardzo ważne właściwości, które sprawiają, że jest to substancja stosowana w produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych. Zawdzięcza się to głównie jego antybakteryjnemu oraz przeciwgrzybiczemu działaniu. Oto kilka z najważniejszych właściwości:
1. Poprawianie strawności
Mrówczan wapnia jako dodatek do pasz jest polecany szczególnie w przypadku prosiąt odsadzonych od maciory, ale stosuje się go w paszach przeznaczonych dla każdego zwierzęcia hodowlanego. Poprawia on stopień przemiany paszy, a także zapobiega biegunkom i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
2. Zwiększanie masy
Substancja ta jest dodawana do pasz także w celu zwiększenia masy u młodych zwierząt hodowlanych.
3. Stabilizacja wartości pH
Po spożyciu paszy z mrówczanem wapnia w ciele zwierzęcia uwalniane zostają śladowe ilości kwasu mrówkowego w celu obniżenia wartości pH przewodu żołądkowo-jelitowego. Buforujące działanie o korzystnym wpływie dla stabilizacji pH zapobiega wzrostowi szkodliwych bakterii. Ponadto sprzyja rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów, takich jak na przykład pałeczki kwasu mlekowego, które pokrywają błonę śluzową jelit i stanowią ochronę przed wtargnięciem do nich toksyn.
4. Środek konserwujący
Mrówczan wapnia dodany do pasz sprawia, że jest ona odpowiednio zakonserwowana. Substancja ta zapobiega powstawaniu pleśni i grzybów.
5. Środek zakwaszający
Jest to idealny środek zakwaszający paszę. W porównaniu do kwasu cytrynowego mrówczan wapnia nie rozpuszcza się w procesie produkcji i nie powoduje korozji sprzętu. Ponadto charakteryzuje się dobrą płynnością.