Od pewnego czasu na polskim rynku jest dostępny nawóz dolistny, który zawiera mrówczan wapnia. Warto więc się dowiedzieć jakie właściwości ma ta substancja oraz w jaki sposób może zostać wykorzystana w procesie nawożenia owoców.
Czym jest mrówczan wapnia?
Mrówczan wapnia to substancja chemiczna, a dokładniej sól kwasu mrówkowego i wapnia. Jest to substancja o wielu zastosowaniach, między innymi w procesie żywienia zwierząt, często jako dodatek do konserwacji żywności oraz czynnik formulacji środków ochrony roślin.
Mrówczany są substancjami, które występują naturalnie w owocach oraz posiadają one zdolności łatwego przemieszczania się w roślinie w krótkim czasie. Z tego też powodu mrówczan wapnia jest najlepiej przyswajalną substancją odżywczą przez rośliny.
Mrówczany są substancjami, które występują naturalnie w owocach oraz posiadają one zdolności łatwego przemieszczania się w roślinie w krótkim czasie. Z tego też powodu mrówczan wapnia jest najlepiej przyswajalną substancją odżywczą przez rośliny.
Nawóz dolistny
W celu najlepszego porównania właściwości mrówczanu wapnia w nawozie dolistnym należy go porównać z innymi nawozami wapniowymi, czyli chlorkiem wapnia, azotanem wapnia oraz innymi nawozami formułowanymi.
Czym są nawozy formułowane?
Są to zazwyczaj substancje odżywce na bazie azotanu wapnia lub chlorku wapnia, które charakteryzują się niską zawartością substancji. Przez to jest możliwa do uzyskania wysoka kompatybilność. Nawozy formułowane są zdecydowanie wydajniejsze niż nawozy mineralne wapniowe. Dodatkową zaletą jest to, że formulacje są oparte na aminokwasach azotowych,przez co roślina otrzymuje dodatkową dawkę azotanów. Zawartość wapnia w nawozach formułowanych waha się pomiędzy 4 a 21 % tlenku wapnia (II).
Chlorek wapnia
Jest to substancja o silnych właściwościach higroskopijnych,w której przy wilgotności 33% następuje uwodnienie. Jest szybko pochłaniana przez roślinę, już 25% w ciągu pierwszej doby oraz do całkowitego wchłonięcia w czternaście dni. Wchłanianie i przyjmowanie wapnia przez roślinę zachodzi na drodze dyfuzji. Niestety przy zbyt dużym nagromadzeniu jonów na powierzchni roślin pojawia się uszkodzenie fizjologiczne. Czasami zdarzają się przypadki, w których chlorek wapnia wywołuje fitotoksyczność na liściach i owocach. Na skutek zasolenia przestrzeni międzykomórkowych dochodzi do zahamowania wzrostu owoców, czego przyczyna jest odwodnienie komórek. Chlorek wapnia zawiera od 30 do 45% tlenku wapnia (II).
Azotan wapnia
Substancja, która upłynnia się przy wilgotności 56%. Jest bezpieczna dla owoców i liści. Pochłanianie również zachodzi na drodze dyfuzji. Następuje niska koncentracja jonów na powierzchni roślin. Z powodu niskiej higroskopijności występuje słabe pobieranie, ale jest to dobry sposób na wprowadzanie azotanów. Azotan wapnia zawiera od 30 do 35% tlenku wapnia (II).
Mrówczan Wapnia
Mrówczan wapnia jest bezpieczny dla liści i owoców oraz upłynnia się przy wilgotności 98%. Niestety w czystej postaci nie jest pobierany przez rośliny, ponieważ charakteryzuje się niską higroskopijnością. Z tego powodu potrzebna jest odpowiednia formulacja nawozu zawierającego mrówczan wapnia. Występuje naturalnie w owocniach i jest szybko transportowany w roślinie.
Zastosowanie mrówczanu wapnia
- w branży budowlanej – wpływa na proces twardnienia betonu, znacznie go przyspieszając
- w paszach – jest jednym z dodatkowych składników podczas produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych
- nawóz do jabłek i gruszek - zapobiega plamistości podskórnej, zbrunatnieniu skórki oraz zbrunatnieniu miąższu owoców
- nawóz do śliw - dla jędrnych i stabilnych owoców oraz w celu zaopatrzenia rośliny w wapń
- nawóz do truskawek i malin - zwiększenie jędrności oraz miąższu, uzyskanie stabilniejszych owoców
- nawóz do winorośli - uzyskanie jędrnych gron oraz zapobieganie zgnilizny owoców
- nawóz do pomidorów i papryki - zapobiega występowaniu suchej zgnilizny
- nawóz do warzyw kapustnych - zapobiega brunatnieniu liści